Jongen maakt huiswerk

6 Tips: Zo maak jij een top samenvatting!

morresMarketingGeen categorie

Als scholier kun je er niet omheen: het schrijven van een samenvatting. Voor de één een makkie, voor de ander wat lastiger. Wij geven 6 tips die jou helpen om een expert te worden in het samenvatten van jouw lesstof. Laat die toetsen maar komen!

1. Focus op de tekst

Een goed begin is het halve werk! Lees om te beginnen jouw tekst goed door en laat de tekst tot je doordringen. Het is belangrijk om goed te weten waar de lesstof over gaat. Begin daarna met het noteren van kernzaken. Moet je veel tekst samenvatten, bijvoorbeeld uit een boek? Lees de tekst dan per hoofdstuk of paragraaf door en noteer per hoofdstuk wat belangrijk is.

2. Kort maar krachtig

Het lijkt zo simpel, maar dat is het niet: houd het kort! Een te lange samenvatting is zonde van de moeite. Zorg dat je beknopte, maar de volledige informatie uit je boek schetst. Laat details achterwege!

3. Pak de kern

Elke alinea in een tekst heeft een kernboodschap. Ook de tekst uit jouw boek. Het kan handig zijn om elke alinea in één of twee zinnen samen te vatten. Streep bijvoorbeeld belangrijke passages aan met een markeerstift en kopieer deze naar een nieuw document. Fact! Deze belangrijkste zinnen (kernzinnen) staan vaak aan het begin of einde van de alinea.

4. In je eigen woorden

Schrijf de kernzinnen in je eigen woorden! Gebruik steekwoorden en korte zinnen om zelf te formuleren wat nu écht belangrijk is. Wanneer je dit niet letterlijk kopieert, maar op jouw manier schrijft, kun je de stof beter onthouden.

5. Maak gebruik van kopjes

Jouw samenvatting wordt een stuk overzichtelijker als je de tekst onderverdeeld aan de hand van kopjes of titels. Geef hierin het onderwerp van de alinea aan, zodat je gemakkelijk weet waar je welke informatie kunt vinden.

6. Dubbelcheck

Alle belangrijke zaken genoteerd? Mooi! Lees je samenvatting dan nogmaals kritisch door. Is het een samenhangend verhaal geworden? Klinkt het logisch? Kun je deze samenvatting over een week nog steeds begrijpend lezen? Pas als je deze vragen met JA kunt beantwoorden is jouw samenvatting écht af. Succes met leren!

Vind je het toch lastig om een goede samenvatting te schrijven en wil je liever wat extra hulp bij bepaalde vakken? Kom kennismaken bij De Wilde! Wij helpen je bij het maken van je huiswerk en het leren voor je toetsen.